Bevezetõ

A kémiai energiával az ember, akkor került kapcsolatba, amikor az õsember tudatosan elkezdte használni a tüzet.
Körülbelül 200 ezer évvel ezelõtt a villámok által meggyújtott ágat az otthonába vitte, emellett melegedett vagy megsütötte a pecsenyéjét.

Eleinte a természet gyújtotta tüzeket használta, és õrizte éberen, nehogy kialudjon.

A következõ nagy lépés az volt, amikor körülbelül 100 ezer évvel ezelõtt a Neander-völgyi õsember rájött, hogyan kell tüzet gyújtani. Nem volt már kiszolgáltatva a természet szeszélyeinek. Nem tudni, hogyan tette, de feltehetõleg úgy, ahogy manapság is teszik a primitív törzsek. A tûzgyújtás legismertebb módszere amikor fát fához dörzsölnek. Egy száraz fahasábba hosszúkás mélyedést vájnak s ebben egy keményebb fából való botot gyorsan ide-oda huzigálnak úgy, hogy fûrészpor keletkezik, mely szikrát fogva, a vályú mélyedésébe hull s az oda tett kócot, csepût meggyújtja. Másik hasonló módszer, amikor keményfa deszkába lyukat fúrnak, melybe száraz puhafapálcát dugnak, s ezt fúró gyanánt forgatják. A lehulló por az aláhelyezett gyújtóanyagot szikrájával alig pár perc alatt lángra lobbantja. A tûz csiholás kezdetben két kõ egymáshoz pattintásából állt, Magyarországon a XIX. századig elterjedt volt az acél-kovanapló használata, ahol acélt ütöttek a kovakõhöz.

Az égés, az a kémiai folyamat, amit elõször tudatosan használt fel az ember és fontos minõségi változást okozott az ember életében. Az égés folyamán kémia reakció zajlik le, ami következtében hõ szabadul fel, ezt hasznosították fel az õsemberek.

Manapság is fontos szerepe van: hõerõmûvek, stb. Sõt a szervezetben zajló kémiai folyamatoknál is fontos szerepe van a hõ felszabadulásának, elnyelõdésének.
Mi jellemzõ a kémiai reakciókra, folyamatokra?

 

Elõzõ oldal
Fel
Következõ oldal