E rovatban rendszeresen közzéteszünk
recepteket, kísérletleírásokat. Az eddig megjelenteket
archivájuk. (ld. oldal alja) Minden új ötletet, cikket, kísérletet örömmel fogadunk és megjelentetünk. |
Dr. Wajand Judit Egyetemi docens
ELTE TTK Kémiai Tanszékcsoport Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék
TV-kémia - Kísérletek nadrágpelenkával
„Mi volt a TV-ben, láttad a TV-ben?" hangzik fel nap-nap után az iskolában edzésen szórakozóhelyeken, baráti társaságban. Ugye ismerős a televízió képernyőjére meredő gyerek és felnőtt látványa?
Tetszik, nem tetszik ez van! Tanulóink információik jelentős részét, hasznosakat
és haszontalanokat, egyaránt a televízióból szerzik. Igyekezzünk hát ezt a
tényt a magunk, tehát a kémiatanítás hasznára fordítani, és meggyőzni tanulóinkat
arról, hogy a kémiaórák anyaga jól felhasználható a mindennapokban, tehát
nem időfecsérlésről, unalmas, felesleges ismeretanyag elsajátításáról van
szó.
………."A legszárazabb, legboldogabb baba a …………….baba"………….
hangzik fel nap, mint nap a különböző eldobható nadrágpelenkákat népszerűsítő
reklámokban. Jó ránézni a gyönyörű, egészséges, boldogan mosolygó babákra,
anyukákra, apukákra és igen szemléletes a pelenkát kiváló nedvszívó, tulajdonságát
bemutató kísérlet. Utalhatunk tehát a TV-ben látottakra, hallottakra, amikor
a kémiaórán az aktuális anyagrészhez érkezünk.
Adhatunk egy kis „pelenkatörténeti" áttekintést is, amiből a tanuló megérti
a tudomány szerepét a fejlődésben. Így az egyszerű pamutpelenkától, - amelyet
vízátnemeresztő gumibugyival használtak -eljuthatunk az eldobható nadrágpelenkáig.
Miből is áll egy ilyen nadrágpelenka? Kezdetben *1* az eldobható nadrágpelenkák
jó nedvességszívó tulajdonságát a több rétegű (fátyolszerű, szálas, szálas,
szövött) cellulózbetét biztosította. A cellulózanyagot gyapotból vagy fából
készítették. Próbálkoztak búzakeményítő felhasználásával is, de ennek igen
nagymértékű vízmegkötő képessége a bőr túlzott kiszáradásához vezetett, így
nem bizonyult jónak.
A cellulóz szerkezetében a többi makromolekulás anyaghoz hasonlóan számos
olyan hely található, ahol a láncmolekulák geometriai eloszlása rendezett,
ezek a „kristályos" részek. E kristályos jellegű tartományok mellett olyan
részek is találhatók a cellulózban, ahol a láncmolekulák rendezetlenül oszlanak
el, ezek az „amorf" részek. A rendezett és rendezetlen részek között folyamatos
átmenet van. A rendezett tartományban erős, az amorf részekben gyengébb kohéziós
erők működnek. A nedvesség először az amorf, majd a kristályos részekbe hatol
be és a beépülő vízmolekulák szétfeszítik a térhálós szerkezetet. A víz és
a cellulózmolekuláknak hidroxil-csoportjai között hidrogénkötések kialakulására
is van lehetőség.
A folyamatok eredményeként a finomeloszlású cellulóz nagymennyiségű folyadék
beszivárgásra képes, (duzzadás) de csak az egyensúly eléréséig, tehát korlátozott
mértékben. Az ezen felüli folyadékmennyiség kiszivárog átáztatva a baba ruháját.
Ennek megakadályozására a pelenkát külső, víztaszító réteggel látták el. Ez
készülhetett például polietilénből, vagy polipropilénből, amelyek nem mérgező,
színtelen anyagok, és a szerves savak, bázisok nem támadják meg a belőlük
készült filmszerű réteget. Mindkét vegyület erősen víztaszító hatású a hosszú
apoláris szénláncok miatt, így szivárgásmentesítő funkciójukat maradéktalanul
betöltik.
A ma használatos nadrágpelenkák már az előbbinél is tökéletesebbek. A belső,
fátyolszerű cellulózréteg bevezeti a folyadékot a pelenka belsejébe, ahol
a vattaszerű cellulózbetét helyezkedik el, amely jól duzzadó polimer granulátummal
van összekeverve.
Ez a granulátum valószínüleg valamilyen poliakrilsav származék, valószínüleg
só. A poliakrilsav vagy polipropénsav monomerje a legegyszerűbb olefin karbonsav
az akrilsav, amely az olefinkötésű vegyületek és a karbonsavak reakcióit mutatja.
Az akrilsav állás közben szilárd poliakrilsavvá alakul. A térhálós szerkezetű
poliakrilsav-származékok igen jól duzzadnak, a vízmolekulák hidratáció és
hidrogénkötések kialakulása révén beépülnek a szerkezetbe mindaddig, amíg
a termodinamikai egyensúly ki nem alakul.
A akrilsav polimerek vizes közegben tömegük közel százszorosának megfelelő
mennyiségei vizet képesek megkötni. A polimergranulátum mennyisége és minősége
a különböző márkájú nadrágpelenkák esetén más és más lehet, ezért a nedvszívóképességükben
is eltérhetnek. A „reklámkísérlet" ezt mutatja be, amikor két különböző pelenkára
azonos mennyiségű folyadékot öntve az egyik felülete teljesen száraz marad,
míg a másik enyhén nedves.
A nagy nedvszívó tulajdonságú, „tökéletes" pelenkák is – a teljes biztonság
érdekében – víztaszító külső réteggel vannak ellátva. A nedvszívó és nedvességtaszító
tulajdonságok mellett a pelenkának jól rögzíthetőnek is kell lennie. A pelenkák
rögzítőszalagjait elasztikus tulajdonságú polimerekből pl: 1,4 poliizoprénből
készítik.
Kísérletek nadrágpelenkával
a) A pelenkabetét cellulóztartalmának kimutatása a hagyományos módon a hidrolizált cellulóz Fehling-, vagy ezüsttükör próbájával elvégezhető
b) A polimergranulátum nedvszívó tulajdonsága
Szükséges anyagok, eszközök: 1 db nadrágpelenka, egy nagyobb (nem szakadt) nejlonzacskó, desztillált víz (H2O) 2 db főzőpohár, szilárd nátrium-klorid (NaCl) egy közönséges konyhai szűrő
Végrehajtás: A pelenkát óvatosan vágjuk fel, majd szedjük ki a belső,
vattaszerű részét! A vattát megfogva érezzük, hogy tapintása érdes (a számunkra
fontos polimertől). A kiszedett vattát tegyük bele a zacskóba, zárjuk be a
száját, és alaposan rázással és dörzsöléssel különítsük el a szilárd polimert
a vattától. Az így kapott keveréket konyhai szűrőn szűrjük le. Ekkor a vatta
fennmarad a szűrőben, míg a főzőpohárban megkapjuk a szilárd polimert. A polimerből
mérjünk le 3 grammot, és adjunk hozzá 800 cm3 desztillált vizet!
Az oldatot öntögessük az egyik főzőpohárból a másikba, míg szilárd gélt nem
kapunk. Ha ebbe a gélbe 5 - 10 gramm szilárd NaCl-ot keverünk, a gél újra
folyadékká válik. (A kísérlet az anyagok arányos hányadával is elvégezhető:
pl.: 0,3 g polimer + 80 cm3 desztillált víz)
Magyarázat: Ennek a polimernek nagy a nedvszívó képessége, és láncában
megköti a vízmolekulákat, majd a só hatására a vízmolekulák kiszabadulnak
a láncból, mivel a só ionjainak vonzó hatása erősebb (hidratáció).
Megjegyzés: Ha a vízhez ételfestéket adunk, színes gélt kaphatunk.