Mi az Internet?


Az Internet egy, az egész világra kiterjedô rendszer, melyet sokezer számítógéphálózat együttesen alkot. Az alkotó (helyi vagy lokális) hálózatok egységes szabvány alapján (az ún. IP - Internet protokoll alapján) kommunikálnak.
Az Internet az USA Védelmi Minisztériuma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency network) nevû hálózatából alakult ki (1969) és néhány éve terjedt el az egész világon. A helyi hálózatok hivatalokban, kutatóintézetekben, bankokban idehaza korábban is ismertek voltak, a világot átfogó, mára több mint 15 millió (Forrás és friss adatok: Network Wizards) számítógépet összekapcsoló Internet azonban csak 1990 után kezdte meg magyarországi terjeszkedését, ugyanis a COCOM-lista megszûnésével akkor már lehetôvé vált korszerû számítógépek beszerzése is.

Az Internet révén néhány perc alatt kapcsolatba léphetünk a többi sok millió számítógép bármelyikével, levelezhetünk, beszélgethetünk amerikai barátunkkal vagy az éppen Japánban tartózkodó kollégánkkal. A lehetôségek szinte korlátlanok, az Internet szédületes ütemben fejlôdik. Pár évvel ezelôtt álomnak tûnt volna, hogy a Vatikán Könyvtárában tegyünk színes, képes sétát budapesti számítógépünk segítségével, ma már ez természetes.


Vissza a kezdôoldalhoz