Mire jó az Internet? Hogyan használhatja a kémiatanár?


Nehéz lenne mindent felsorolni, ezért csak a legfontosabb lehetôségekrôl szólunk.

E-mail: elektronikus levelezés. Egy levelezôprogram (az Internet világhálózata útján) elküldi az általunk megadott címzettnek begépelt üzenetünket.
Az e-mail igen gyors, és megbízható. A legeldugottabb helyre is (általában) egy napon belül megérkezik a levél, de inkább perceken belül. Ily módon kapcsolatban lehetünk a világ bármely pontján élõ kollégáinkkal.

Az e-mail használata már a legegyszerûbb Internet-csatlakozás esetén is lehetséges, hisz ez a világhálózat legfontosabb lehetõsége. A csatlakozáson kívül megfelelõ program is szükséges (ezzel olvassuk, rendezzük az érkezõ leveleket és ezzel szerkesztjük meg az elküldendõket is). Ilyen levelezõprogram például a PINE (Unix), a Pegasus Mail (Novell), Eudora (Windows) stb.

  Példa:

  Levél a KATION c. folyóiratnak

Levelezési listák: az elektronikus levelezés olyan módja, melynek során egyszerre sok embernek (a lista tagjainak) küldünk levelet. Egy adott témában így a legkönnyebb eszmét cserélni. A listának küldött levelet minden résztvevô azonnal megkapja, ha valaki válaszol, akkor a választ küldheti a lista minden tagjának vagy csak a kérdezônek. Elônye, hogy mindenki megoszthatja gondját, felteheti kérdését a lista minden tagjának, így a megoldás általában nem késik sokat.

  Példa:

 1. KATIONINFO levelezési lista - ezt a listát a KATION szerkesztôsége indította el. A lista célja, hogy segítse a kémiatanárok közötti információáramlást, és fórumot biztosítson kémiai módszertani kérdések megvitatására.
  A KATIONINFO-n keresztül közzé teszik a KATION híreit azok számára, akiknek csak e-mailhez van hozzáférésük.
 2. Feliratkozás a kationinfo-request@ludens.elte.hu címre írt e-mailben, a levél tartalma csak annyi legyen, hogy: subscribe.

  Ön most feliratkozhat a KATIONINFO levelezési listára!

 3. TANFORUM levelezési lista - a számítástechnikát alkalmazó tanárok vitafóruma, de számos olyan információ is olvasható benne, amely a kémiatanárokat is érdekelheti.
  Ha érdekli Önt a TANFORUM levelezési lista, akkor megnézheti a lista archívumát, ha pedig rendelkezik saját e-mail címmel, akkor most feliratkozhat a listára. A feliratkozás egy olyan e-mailben történik, amelybe csak a subscribe szöveget kell beírni.
 4. FIZINFO levelezési lista - az Eötvös Loránd Fizikai Társulat híradója. Ha fel szeretne iratkozni erre a listára, akkor ezt egy olyan e-mailben teheti, amelybe csak a subscribe szöveget kell beírnia.
 5. ChemED-L - nemzetközi levelezési lista a kémiaoktatással kapcsolatban.

NEWS: A News (vagy USENET News) nevû szolgáltatás hatalmas faliújságként mûködik. A news rovatokra (ún. newsgroup) oszlik. Ma 20000-nél is több témakör képviselteti magát. A rovatokban szereplõ témákhoz bárki hozzászólhat, kérdezhet. Mivel a nemzetközi rovatok (newsgroup-ok) nagy részét az egész világon olvassák, egy-egy kérdésre, problémára viszonylag könnyen és gyorsan kaphatunk választ.

  Példa:
  Íme, néhány kémiával kapcsolatos angol nyelvû rovat (newsgroup):

FTP (File Transfer Protocol): Ez a szolgáltatás lehetôséget nyújt arra, hogy könnyen hozzájussunk különbözô oktatóprogramokhoz, publikációkhoz, modellezô szoftverekhez stb. Az FTP révén számítógépes állományokat (file) küldhetünk és hozhatunk az Internet különbözö pontjairól. Sok helyen léteznek szoftver-archívumok, ahonnan ingyenesen letöltetôk a minket érdeklô programok. Természetesen az Interneten is érvényesül a szerzôi jog, tehát ingyen csak bizonyos szoftverek és demók szerezhetôk meg. A választék azonban még így is hatalmas, nem beszélve arról, hogy gyorsan eljutnak hozzánk az újdonságok, amelyekrôl eldönthetjük, érdemes-e esetleg megvásárolnunk ôket.

  Példa:

  Tekintsünk be a Veszprémi Egyetem FTP szerverére, ahol a chemistry könyvtárban találunk kémiai programokat.

  A Chemopolis egy reakciókinetikai szimulációs program, mely az ELTE TTK Fizikai Kémia Tanszékén készült. Ön akár most is letölheti a Chemopolist.

  Kémiai szoftverek archívumai (lista az Egyesült Királyságból)

WWW (World Wide Web = a világot átfogó háló): a legmodernebb információs szolgáltatás, mely a hipertexten alapul. A hipertextes szövegben bizonyos szavak valamilyen módon ki vannak emelve (aláhúzás, rikító szín stb.), ha ezekre kattintunk az egérrel (vagy nyilakkal rálépünk), akkor új információt nyerhetünk a szóval kapcsolatban. Ez a szöveg, melyet most Ön olvas, is hipertext!

  Például:
  Faraday nagy tudós volt, de nem ô találta fel a gyufát. Sôt a közhiedelemmel ellentétben Irinyi János sem magát a gyufát találta fel.

  A WWW a CERN-ben született, és ma már a legnépszerûbb Internetes szolgáltatás. A különbözô böngészô programokkal (pl. Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer), nemcsak hipertextet olvashatunk, hanem egyúttal képeket is nézhetünk, sôt letölthetünk saját számítógépünkre fotókat, molekulamodelleket, animációkat, sôt mozgóképet is.
  Mindezt hulladékmentesen tehetjük, hiszen nincs egyetlen feleslegesen kinyomtatott oldal, minden anyag a számítógépen tárolható és annak segísével bemutatható. Az elektronok pedig száz százalékosan újrahasznosíthatók.

  A WWW révén bemutatkozhatnak országok, egyetemek, intézetek, cégek, személyek egy homepage-nek nevezett oldalon. Az oldalakat szerkesztôk tartják rendszeresen karban.

  Példa:
  Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola és Gimnázium (Hódmezôvásárhely)
  vagy
  ELTE Fizikai Kémia Tanszék

  A világ sok milliónyi WWW-oldalán keresôkkel tudunk sikeresen böngészni. A kémiatanár megkeresheti, hogy egy-egy témával kapcsolatban mi lelhetô fel az Interneten. Így saját oktatási anyagaihoz, felkészüléséhez tölthet le dokumentumokat, képeket, mozgóképet stb.
  A keresés idôigényes a hatalmas információs dzsungelben, de rengeteg hasznos dologhoz juthatunk.

  Példa a keresésre:
  Az ALTA VISTA ma a legjobb keresô(szerver). Csak a keresett kifejezést kell beírni (pl. molekula), és nemsokára megkapjuk azon oldalak címeit, ahol a keresett szó elôfordul.
  Keressünk az ALTA VISTA nevû keresôvel.


Vissza a kezdôoldalra