Körülnéztünk a háztartásunkban és az alábbi savakat találtuk meg:ecetsav,citromsav, aszkorbinsav, szalicilsav, borkõsav, sósav,szénsav.

Talán mindenkinek van olyan ismerôse, akinek egyik vagy másik sav a kedvencei közé tarozik. Sokan szeretik a szódavizet, ezt a híg savas oldatot. Gyomrunkban is van egy erôs sav, a sósav. A citrusfélék citromsavat tartalmaznak. Ha a bor túl sokáig áll a levegôn, megsavanyodik: ecetsavképzôdik benne. Az influenza ellen aszkorbinsavval (C vitaminnal) védekezünk.

Mennyi problémát, bajt okozhatnak a helytelenül felhasznált vegyszerek?!

A vegyipar számára az egyik legfontosabb sav, nagy mennyiségben használják klórtartalmú anyagok elõállítására./Pl. PVC elõállítására, amelybõl padlókat, vízvezetékeket, fóliákat stb.készítenek./

`így a piros fenolftálein oldat a sav hatására elszíntelenedik.

A sósav maró hatású,több vízben oldhatatlan vegyületet felold,ha sósavba tesszük a tojást,leoldja a héját,mert abban fõleg mészkõ található.

Eltávolítható vele a vasrozsda. ......Hegesztés elõtt a fémfelületeket sósavval tisztítják meg.

A fémek nagy részét oldja redoxireakcióval.

Roncsolja a szerves anyagokat, kicsapja a fehérjéket.

A sósav nélkülözhetetlen az emésztésnél, a fehérjék hidrolízisét segíti elõ, a gyomorban 2-es pH-jú sósavoldat van.