Anyagok:
2g nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3) 13g porcukor etil-alkohol homok |
Eszközök:
porcelánmozsár porcelántál agyagos drótháló táramérleg gyújtópálca |
Végrehajtás:
Az anyagokat (NaHCO3+ porcukor) törjük
porrá és keverjük el mozsárban, amíg homogénné
nem válik.
Két vegyszerkanálnyi homogenizált
keverékhez tegyünk annyi alkoholt,
hogy pépes anyag keletkezzen és ebbõl tegyünk
a homokkal teli porcelántál közepébe egy kis
adagot. A tálat helyezzük agyagos dróthálóra.
Égõ gyújtópálcával
gyújtsuk meg az alkoholt.
|
|
Fekete színû kis kígyók bújnak elõ a keverékbõl amelyek az égés idõtartamától függõ méretûre és vastagságúra növekszenek.
Magyarázat:
Az etil-alkohol égésekor hõ szabadul
fel, melynek hatására megindul a nátrium-hidrogén-karbonát
bomlása és a cukor elszenesedése. A bomláskor
felszabaduló szén-dioxid gáz fújja fel a széntartalmú
anyagot különbözõ kígyóhoz, sárkányhoz
hasonló alakzatokra.