ELTE TTK Tanártovábbképzés


Mosdószerek és kozmetikumok

A leggyakrabban használt mosdószer a szappan.

A szappant, már az ókori népek-sumérok, germánok, gallok, rómaiak- is készítettek.Tudták, ha állati zsiradékot vagy növényi olajat hamuzsirral fõznek, akkor vízben jól oldódó, síkos tapintású anyagot kapnak. A XII. században már egész Európában elterjedt a szappanfõzés, eleinte házilag készítették étkezésre nem alkalmas hulladékzsírból. Késõbb szappanfõzõ céhek alakultak. Tömeges elõállítása a XVIII. században kezdõdött, amikor a szódagyártás elterjedése kiszorította a drága hamuzsírt. Közhasználati cikké csak a XIX. században vált.

A szappanok nagy szénatomszámú karbonsavak alkálifémekkel alkotott sói, vízben jól oldódó ionvegyületek.

Ha észtereket, zsírokat vagy olajat lugos közegben hidrolizálunk, akkor a glicerin mellett a zsírsavak és az olajsavak

alkálifémsói is keletkeznek. A lugos közegben végzett hidrolízist elszappanosításnak nevezzük. Az ipari szappangyártás alapanyaga az állati vagy növényi zsiradék.Több gyártási technológia is ismert, lehet lugos hidrolízis, nagy nyomású vízgõzös hidrolízis, vagy biokatalízissel végzett hidrolízis.A végterméket a rendeltetési célnak megfelelõen illatosítják, színezik, adalékanyagokkal dúsítják és formázzák.

Oldódás során a karboxilált ionok a víz-levegõ határfelületén helyezkednek el, poláris részükkel a vízbe merülnek,az apoláris szénlánc azonban igyekszik úgy elhelyezkedni,hogy ne érintkezzen a poláris oldószerrel. Ezért monomolekuláris réteget alakítanak ki a felületen, vagy micellákat képeznek a folyadék belsejében.A tisztító hatás azon alapul,hogy az apoláris szennyezõdések, pl. az emberi bõr zsiradéka és a poláris víz között a szappan kapcsolatot létesít. A detergens, ebben az esetben a szappan, adszorpció révén emulgeálja a szennyezõdést. A szappanoldat rázása során hab képzõdik, mert a megnövekedett határfelületet a szappan stabilizálni képes.

A szappan minõségét és a felhasználást a kationok és az adalékanyagok minõsége befolyásolja.A nátronszappanok keményebbek, a káliszappanok általában puhábbak. Ólom-, kén-, alkohol- ;s aldehidtartalmú szappanokat baktériumölõ hatásuk miatt használnak a gyógyászatban. A krémszappanok ammónium-sztearát tartalmúak.A glicerines szappanok bõrhidratálók, a babaszappanok kémhatása megegyezik a bõr természetes pH értékével.

A bõr ápolását egyéb kozmetikai termékek is segítik. Ide tartoznak a tusfürdõk, a testápoló krémek, az arclemosó krémek és frissítõ tonikok, a samponok, az alapozó krémek, és az ajakápoló készítmények.

Tóth Piroska és Varga Márta

Szinyei Merse Pál Gimnázium

1063 Budapest, Szinyei M.P. u. 7-9.